söndag 12 februari 2012

Örtbiff med svampsås

Örtbiff

Biff med smak av örter som är gjord på kokt potatis och kikärter serveras med en krämig svampsås och hastigt stekta grönsaker i olja med sesamfrön.

onsdag 18 januari 2012

Moussaka med tomat-gurksallad



Tomat-gurksallad med röd lök och persilja i en 1,2,3 lag

6 port

500 g soyafärs
1 msk olivolja
1 hackad gul lök
1 morot , riven
1½ zucchini skivad
1 vitlöksklyfta, pressad
½ tsk chilipulver
1 tsk malen koriander
1 burk krossade tomater
1 burk röda kidneybönor eller någon annan sort.
salt och peppar
riven ost
Gör så här.

Sätt ugnen på 200 grader.
Hetta upp oljan i en kastrull.
Fräs lök, vitlök, morot, zucchini och tillsätt chilipulver. Rör om.
Rör ner koriander och tillsätt krossade tomater och bönor.
Tillsätt soyafärsen.
Låt sjuda 10 minuter.
Smörj en ugnsform.
Lägg i blandningen i formen.
Strö över riven ost.
Grädda ca 30 minuter.

måndag 16 januari 2012

Toskansk pasta med gröna linser

En härligt krämig pastarätt som var jättegod.


4 port

1 dl gröna linser ca 2½ dl färdigkokta
1 msk smör
250 g smörbönor
1 gul lök, tärnad
1 gul paprika, hackad
1 röd paprika, hackad
2 tomater i tärningar
200 g färskost
200 g pasta
hackad persilja

1. Koka linserna enl. anvisningarna på paketet.
2. Hetta upp smöret i en panna och fräs grönsakerna.
3. Blanda i färskosten och linserna.
4. Låt det blandas ihop.
5. Koka pastan.
6. Blanda i linsröran i pastan och strö över persilja ev riven ost.



söndag 1 januari 2012

Marinerad blomkål


En marinerad blomkål som passar utmärkt på salladsbordet.


Ett litet blomkålshuvud
1 skivad rödlök
4 msk olivolja
4 msk balsamvinäger
3 msk senap
svartpeppar
flingsalt

Blanda ihop marinaden och slå på den på blomkål och rödlök.
Låt stå ett par timmar i kylskåpet.
Dra flingsalt över vid servering.



torsdag 29 december 2011

Rosmarindoftande rödbetsgratäng med getost, honung och rostad mandel

En fantastisk god gratäng med mycket smak.

8 p
600 g potatis, riven
600 g rödbetor, rivna
1 st gul lök, riven
2 st vitlöksklyftor, pressade
100 g hackad sötmandel
1 tsk färsk rosmarin
2-3 tsk salt
1 tsk vitpeppar
3 dl grädde
1 dl cremé fraiche
100 g getost
1 dl polentagryn
 1-2 msk honung

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda potatis, rödbetor, lök, vitlök,hälften an mandlarna, rosmarin, salt och peppar.
Lägg i en ugnsform.
Vispa ihop grädde och cremé fraiche och häll i formen.
Grädda i 45 minuter.
Ta ut formen och lägg på skivad getost resterande mandel och strö på polentagryn.
Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills gratängen fått fin gyllenbrun färg.
Ringla över honung.

Man kan ta bort mandeln om man är allergisk det blir lika gott.
Man kan även ta ströbröd om man inte har polentagryn.

onsdag 14 december 2011

Kikärtsgryta med aprikos serveras med couscous

Denna orientaliska gryta smakar och doftar underbart.

6 p

1 msk curry
½ msk timjan
2 L grönsaksbuljong
4 kg grill grönsaker tex aubergine, zuzzini, paprika i olika färger.
125 g äpple i bitar
75 g aprikoser
3,5 dl kikärtor
1 dl cremé fraiche
peppar
maizena till redning
smör till stekning

Gör så här:
Svetta curryn och timjan i smöret.
Slå på buljongen.
Tillsätt grönsaker.
Red av med maizena.
Lägg i kikärtor, äpple och aprikoser.
Tillsätt cremé fraichen och låt koka ihop.
Smaka av med peppar och ev salt. Tänk på att det är salt i buljongen.
Gör couscousen enligt anvisningarna på paketet.
Servera med en sallad.


måndag 12 december 2011

Paprikagryta med kokossmak serveras med ris

Paprikagryta med kokosmjölk och garbanzobönor serverat med ris.