tisdag 23 augusti 2011

Fylld paprika med matvete serverat med tropisk bönsallad

En rätt med sting balanserat med en tropisk bönsallad. Väldigt gott och smakrikt.


Tropisk bönsalld  4 p

1 brk kidneybönor  (400g)
1 brk garbanzobönor
1 brk majs
1 brk ananas i bit
1 grön paprika, strimlad
1 msk citrus seasoning
1 dl olja
salt
grovmalen svartpeppar

1. Skölj bönorna och låt rinna av.
2. Blanda övriga ingredienser (ananas med spadet).
3. Låt stå och dra en stund.

Fylld paprika med matvete.

1. Koka matvetet enligt förpackningen till 4 p.
2. Blanda matvetet med en hackad stekt lök.
3. Blanda i 1,5 dl keso.
4. Blanda i 1- 2 msk sambal oelek. Smaka dig fram till vilken styrka du vill ha.
5. Blanda i en halv burk majs.
6. Salta och peppra.
7. Fyll paprikor och gratinera i ugnen på 225 grader ca 15- 20 min eller tills paprikan är halvmjuk.

Broccoligratäng med bönor

Broccoligratäng 4 p
400 g bönmix
800 g broccoli

Förväll broccolin nätt och jämnt mjuka.
Spara grönskasvattnet.
Blanda bönor och broccoli.

Duchessmos
10 potatisar mjölig sort. Blir ca 8 dl potatismos.
2 äggulor
salt

1. Koka potatis.
2. Gör potatismos. Blanda i äggulor i moset.
3. Spritsa runt broccoligratängen.

Ostsås
1 ½ msk smör
3 msk maizena
4 dl grönsaksspad + mjölk 3 %
1 - 1½ dl riven ost lagrad
½ dl grädde
salt o peppar

1. Smält fettet i en kastrull, rör ner maizenan.
2. Späd med grönsaksspad och mjölk.
3. Koka upp under omrörning.
4. Rör ner osten.
5. Blanda i grädden.
6. Smaka av med salt och peppar.
7. Smörj en ugnsfast form. Lägg i broccolin och bönor slå på ostsåsen.
8. Spritsa moset runt gratängen.
9. Gratinera i övre delen av ugnen i 250º ca 10 min , eller tills gratängen fått fin färg.

Falafel med stuvad vitkål


En rätt som går snabbt att göra när man kommer hem från jobbet eller skolan. Färdiga falafel med stuvad vitkål och en sallad med råkost. Gott och mättande.