onsdag 28 september 2011

Paprikabiff med stuvad vitkål

En paprikabiff med säsongens vitkål. Jag har använt både vitkål och rödkål.

Grönsakspaj med avokadokräm

En paj med mycket attityd. Fyllningen består av: Spenat, gul,röd, orange paprika, smörbönor, svarta oliver och ost. Blanda ihop allt förutom osten.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
130 g smör
2 msk vatten
Lagom till en pajform som är 25 cm i diameter.

Blanda ingredienserna i en matberedare.
Kör snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i pajformen.
Lägg på osten.
Fördela fyllningen jämt i pajformen.
Vispa ihop 3 ägg och 3 dl cremé fraiche slå det över pajen.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter i 200 grader.

Linssoppa



Linssoppa ca 4 portioner

2 dl röda linser eller gröna
2 gula lökar
1 msk olja
1 L vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
400 g krossade tomater
½ tsk socker
½ tsk vinäger
timjan

1. Skölj linserna väl.
2. Skala och finhacka löken.
3.Fräs den med oljan i en gryta.
4. Tillsätt vatten, buljongtärningar, linser, paprikapulver,
salt, lagerblad, vitlök och tomaterna.
5. Koka på svag värme ca 10 minuter för de röda linserna. De gröna 40 minuter.
6. Smaka av med socker och vinäger och ev lite timjan.

Broccoligratäng med Falafel

Kungen bland grönsaker heter broccoli. En av våra nyttigaste grönsaker som vi har tillgång till året om. Den går bra att frysa och behåller då sina näringsämnen bra.
Här har jag gjort en broccoligratäng på färsk broccoli med en härlig krämig ostsås serverat med falafel.

Näringsvärdet på 100g broccoli

  • 29 Kcal

  • Vatten 89,1 g

  • Fett 0,3 g

  • Kolhydrat 3,1 g

  • Protein 3,5 g

  • C-vitamin 83 mg

  • Kostfiber 3,1 g

  • Järn 0,66 mg