söndag 1 januari 2012

Marinerad blomkål


En marinerad blomkål som passar utmärkt på salladsbordet.


Ett litet blomkålshuvud
1 skivad rödlök
4 msk olivolja
4 msk balsamvinäger
3 msk senap
svartpeppar
flingsalt

Blanda ihop marinaden och slå på den på blomkål och rödlök.
Låt stå ett par timmar i kylskåpet.
Dra flingsalt över vid servering.



torsdag 29 december 2011

Rosmarindoftande rödbetsgratäng med getost, honung och rostad mandel

En fantastisk god gratäng med mycket smak.

8 p
600 g potatis, riven
600 g rödbetor, rivna
1 st gul lök, riven
2 st vitlöksklyftor, pressade
100 g hackad sötmandel
1 tsk färsk rosmarin
2-3 tsk salt
1 tsk vitpeppar
3 dl grädde
1 dl cremé fraiche
100 g getost
1 dl polentagryn
 1-2 msk honung

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda potatis, rödbetor, lök, vitlök,hälften an mandlarna, rosmarin, salt och peppar.
Lägg i en ugnsform.
Vispa ihop grädde och cremé fraiche och häll i formen.
Grädda i 45 minuter.
Ta ut formen och lägg på skivad getost resterande mandel och strö på polentagryn.
Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills gratängen fått fin gyllenbrun färg.
Ringla över honung.

Man kan ta bort mandeln om man är allergisk det blir lika gott.
Man kan även ta ströbröd om man inte har polentagryn.

onsdag 14 december 2011

Kikärtsgryta med aprikos serveras med couscous

Denna orientaliska gryta smakar och doftar underbart.

6 p

1 msk curry
½ msk timjan
2 L grönsaksbuljong
4 kg grill grönsaker tex aubergine, zuzzini, paprika i olika färger.
125 g äpple i bitar
75 g aprikoser
3,5 dl kikärtor
1 dl cremé fraiche
peppar
maizena till redning
smör till stekning

Gör så här:
Svetta curryn och timjan i smöret.
Slå på buljongen.
Tillsätt grönsaker.
Red av med maizena.
Lägg i kikärtor, äpple och aprikoser.
Tillsätt cremé fraichen och låt koka ihop.
Smaka av med peppar och ev salt. Tänk på att det är salt i buljongen.
Gör couscousen enligt anvisningarna på paketet.
Servera med en sallad.


måndag 12 december 2011

Paprikagryta med kokossmak serveras med ris

Paprikagryta med kokosmjölk och garbanzobönor serverat med ris.

måndag 28 november 2011

Paprikabiff med stuvad vitkål

I den här biffen så har jag lagt matvetekorn vilket gjorde den fyllig och med bra smak.
Man kan använda sig av vilket recept som helst när det gäller biffar, det finns inga gränser.

Grönsaksfrittata

Gott och enkelt

4 portioner

300 g potatis, skivad
150 g skivade champinjoner
1 hackad gul och röd lök
2 vitlöksklyftor
1,5 dl broccolibuketter
½ dl färsk basilika
5 ägg
1 dl mjölk 3%
4 dl grönsaksbuljong
salt
peppar

Fräs potatisen och löken.
Tillsätt kryddor.
Lägg i grönsakerna och fräs en stund
Strö över hackad basilika
Lägg i en ugnsform
Blanda mjölk och ägg grönsaksbuljong och häll över
Ställ i ugnen på 150 grader ca 15- 20 min, eller tills äggstanningen har stannat.
Servera en sallad till