lördag 24 september 2011

Örtbiff med Blomkålsgratäng

Nu är det blomkålens tid. En gratäng som passar bra till en örtbiff eller som ensamrätt.


Örtbiff  6-8 st

250 g blandade bönor
2 msk färsk persilja
½ msk färsk oregano
½ vitlök
1 liten gul lök
½ dl polentagryn
1 msk maizena
salt och peppar

Blanda alla ingredienser i en matberedare.
Smaka av.
Forma till biffar och stek dem i en stekpanna.

Blomkålsgratäng.
Förväll blomkålen i saltat vatten.
Gör en bechamelsås.
Häll av vattnet från blomkålen.
Lägg blomkålen i en ugnsform.
Strö över riven lagrad ost.
Slå på bechamelsåsen.
Gratinera i 225 grader ca 10 minuter.

tisdag 20 september 2011

Vegetarisk Ärtsoppa med dijonsenap, mjukt bröd

Ärtsoppa serverat med dijonsenap passar utmärkt en regnig dag som denna. Nybakat morotsbröd med solrosfrön och nyplockad timjan. Välkommen till bords.

Ärtsoppa 6- 8 portioner

Blötlägg ärtorna före kokning.

6 dl gula ärtor
1½ L vatten
1 tsk salt
2 gula lökar
1 -1½ tsk timjan
2 st grönsaksbuljonger
1 morot

1. Koka upp ärtor, vatten och salt.
2. Ev skumma.
3. Skala och dela lök och morot.
4. Lägg dem i grytan och koka ärtorna mjuka, ca 1 timme.
5. Tillsätt i slutet av kokningen timjan, buljongtärningar.
6. Späd ev med vatten.
7. Smaka av.

Kall grönsakstallrik med chevrédipp, bröd


En grönsakstallrik som var väldigt god med dippen till. Grönsakerna går att variera efter säsong och tycke och smak.
Chevrédippen innehåller getost, créme fraiche, honung (ekologisk), salt och peppar.
Smula sönder osten med en gaffel och tillsätt övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.