lördag 10 september 2011

Fylld aubergine på potatisbädd

Här har jag fyllt auberginen med soyafärssås,riven ost och gratinerat i 200 grader varm ugn i ca 20- 30 minuter. Jag har skivat potatis som är kryddad med salt, peppar och timjan och jag körde den samtidigt i ugnen med auberginen. Det finns olika sorter av potatis, jag använde en fastare sort så den får gå lite längre i ugnen.

Ostfylld Quornbit med kall yoghurtsås, sallad

Detta måste ni bara prova. Helt underbart gott!!

4 -6 pers
500 g quornfärs
1 gul lök, hackad
1 tärning av grönsaksbuljong
0,75 dl potatismjöl
1 dl ströbröd
2 dl crème fraiche
1 ägg
riven ost lagrad
salt, peppar,

1. Blanda alla ingredienser utom den rivna osten.
2. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg färsen i en ugnsform och forma den som en limpa.
4. Gör en skåra i mitten och lägg i den rivna osten. tryck ihop limpan igen.
5. Grädda i ugnen 180 grader ca 30- 40 minuter.
6. Limpan kommer att flyta ut lite. Låt svalna lite och skär sedan i bitar.

Yoghurtsås

Naturell yoghurt 3% blandas med ex mango chutney & sweet- chilisås
eller vitlök, salt & peppar.

onsdag 7 september 2011

Potatis- Rotfruktsgratäng med råkostsallad

Potatis- Rotfruktsgratäng 4-6 pers

4 st potatisar
4 morötter
1 palsternacka
1 bit purjolök
3-4 rödbetor gärna i olika färger
2 tsk salt
2 tsk grovmalen svartpeppar
3 dl riven ost lagrad
3 dl mjölk 3 % / grädde

1. Skala och skiva alla rotsaker.
2. Lägg potatis i botten på en ugnsform.
3. Blanda över de andra rotsakerna. Salta och peppra.
4. Strö över den rivna osten.
5. Slå på mjölk/ gräddblandningen.
6. Grädda i 225 grader varm ugn, ca 25-30 minuter.
7. Servera med en sallad eller som ensamrätt.

tisdag 6 september 2011

Vegetarisk soyafärs med tagliatelle & parmesan

Dagens vegetariska rätt är lätt att göra. Soyafärs, lök, krossade tomater vitlök, chilisås, grönsaksbuljong, oregano, basilika, ev salt. Fräs lök och tillsätt färsen, blanda i övriga ingredienser. Låt småputtra en stund. Servera pasta och parmesanost och sallad.

söndag 4 september 2011

Grönsakspaj

En grönsakspaj fylld med tre färger av paprika, spenat och svarta oliver.
Supergott.

Svampgratinerad selleri med bönsallad

För alla selleriälskare så rekommenderas denna rätt. Fantastiskt gott.

4 portioner
½ kg selleri
400 g färska champinjoner
25 g smör
½ dl vetemjöl
4 dl mjölk 3%
salt och vitpeppar
riven ost lagrad


Bönsallad
Isbergsallad
Blandade bönor
Balsamico och olja
Flingsalt
Persilja

1. Skär sellerin i i två cm bitar. Skölj dem.
2. Koka bitarna i lättsaltat vatten ca 8 minuter. De ska inte vara helt mjuka.
3. Fräs svampen i smör.
4. Rör i mjöl och späd med mjölk. Låt koka i 5 minuter.
5. Tillsätt persilja, smaka av med salt och peppar.
6. Lägg sellerin i en ugnsfast form och häll över stuvningen.
7. Strö över den rivna osten och gratinera i 200 grader ca 15 minuter.
8. Blanda ihop salladen.