lördag 3 september 2011

Yambalaya med matkorn

                                          En Yambalaya med underbar doft och smak.
4 portioner

2 msk olja
25 g smör
200 g färska champinjoner eller 1 brk
1 röd paprika
4 salladslökar eller en bit purjolök
1 syrligt äpple
3 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
1 msk currypulver
½ dl chilisås
Maizenamjöl till redning

1. Skär alla grönsaker i grova bitar.
2. Fräs allt utom äpplet i en gryta, tillsammans med curry.
3. Tillsätt chilisås, grönsaksbuljong, låt koka ihop några minuter.
4. Tillsätt grädde och ev lite redning på maizenamjöl, låt koka upp.
5. Lägg i äpplebitarna.

Koka matkorn enligt anvisningarna på paketet.
Servera Yambalayan med matkorn.

Chilifrästa grönsaker med nudlar



Chilifrästa grönsaker med nudlar  2 portioner

2 msk olja
1 morot, skivad
1 gul paprika, skivad
75 g champinjoner, skivade
75 g minimajs
50 g sockerärtor, går även bra med någon annan sorts bönor.
4 salladslökar, skurna
250 g nudlar
2 msk sweet chilisås
1 msk balsamvinäger
2 msk sojasås

1. Hetta upp oljan i en wok.
2. Lägg i morötterna och fräs på hög värme i några minuter.
3. Lägg i paprika, svamp och minimajs och fräs under omrörning.
4. Tillsätt sockerärtor eller någon annan bönsort och salladslök fräs under omrörning.
5. Lägg i nudlarna.
6. Blanda i sweet chilisås och balsamvinäger och soyasås.
7. Fräs under omrörning tills allt är blandat och genomvarmt.
8. Servera direkt på en tallrik eller skål.

tisdag 30 augusti 2011

Thailändsk grönsakscurry

                       En krämig gryta på färska grönsaker och kokosmjölk med mild currysmak.
                       Serveras med en bönsallad och bröd.

4 portioner

2 msk solrosolja
200 g minimorötter
1 gul lök
200 g blomkålsbuketter
150 g zuccinni
1 röd paprika
1 gul paprika
2 msk grön currypasta, thailändsk
2 dl grönsaksbuljong
3 dl kokosmjölk

Hetta upp olja i en wok eller djupare stekpanna.
Lägg i morötter och lök.
Stek på medelvärme i 5 minuter.
Tillsätt zuccinni, blomkålsbuketter och paprikan.
Stek ytterligare i 5 min.
Blanda i currypastan och grönsaksbuljongen.
Sjud i 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
Rör ned kokosmjölken och sjud  i 2-3 minuter.

måndag 29 augusti 2011

Blomkål med tomat, lök och zuccini

Ett blomkålsrecept som går snabbt att göra. Serveras med bulgur kokta morötter som är tvåfärgade.


4 portioner
1 blomkålshuvud
2 msk solrosolja
1 gul lök
1 zuccini
2-3 tomater
1,5 dl grönsaksbuljong
svartpeppar
1-2 tsk timjan, gärna färsk

1. Skär bort stocken från blomkålshuvudet.Bryt sönder i små bitar.
2. Hetta upp olja i en djup stekpanna eller wok.
3.Stek löken på låg värme tills den mjuknat.
4. Lägg i blomkålsbuketterna och zuccinin och stek i några minuter.
5. Tillsätt tomaterna och buljongen.
6. Sjud i 5 minuter under lock eller tills blomkålen är klar.
7. Krydda med svartpeppar och timjan.
8. Servera bulgur till detta. Koka bulguren enligt anvisningarna på paketet.


söndag 28 augusti 2011

Vegetarisk lasagne med grönsallad

Krämig och smakrik lasagne, tomatsås med röda linser och rikligt med ostsås.

Vegetarisk lasagne 4 p
10- 12 lasagneplattor

Tomatsås

1-2 gul lök
1 pressad vitlök
1 brk krossade tomater
2 st grönsaksbuljong, tärningar
1- 2 msk tomatpurè
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1,5 dl röda linser
salt, peppar

Ostsås
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk 3%
2 msk smör
3 dl lagrad riven ost, ex herrgård

Tomatsås
1. Fräs lök, vitlök, tomatpurè.
2. Tillsätt tomatkross, buljong, vatten,kryddor och ev lite socker.
3. Låt koka ihop i några minuter. Den ska vara lös i konsistensen.
4. Tillsätt röda linser och låt svälla i ca 10 minuter.

Ostsås
1. Smält smöret och tillsätt vetemjölet.
2. Häll på mjölken och låt koka ihop några minuter.
3. Lägg i den rivna osten. Spar lite till översta lagret.

Varva ostsås, lasagneplattor och tomatsås.
Avsluta med ostsås och riven ost.
Grädda i 180 grader varm ugn ca 25-30 min.

Bön- och grönsaksgryta

                                               En rik blandning av smaker och konsistenser.

Bön- och grönsaksgryta 4 pers

2 msk olja
25 g smör
1 purjolök tunt skivad
150 g morötter, grovt rivna
200 g zuccini, större bitar
1 brk vita bönor i tomatsås
1 brk krossade tomater
3 dl chilisås
3 dl grönsaksbukjong
1 brk cannellinibönor eller någon annan sort
3 msk färsk bladpersilja, hackad

1. Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Fräs grönsakerna på låg värme ca 10 min.
2. Tillsätt chilisås, buljong och krossade tomater.
3. Sjud under lock tills grönsakerna mjuknat ca 15 - 20 min.
4. Lägg i bönorna och sjud i 10 min.
5. Strö på hackad persilja